Klimatsmart cykelpaket

ELCYKLA I NORDINGRÅ

Klimatsmart paket i hjärtat av världsarvet Höga Kusten

3 dagar i samarbete med Lappuddens Friluftscenter och Pelle Åbergsgården 

 

I det här paketet får ni uppleva Höga Kustens storslagna landskap på ett hållbart och miljövänligt sätt från cykelsadeln när ni under drygt 3 dagar cyklar på vackra Nordingråhalvön, hjärtat av världsarvet. Resan hit går utmärkt med bil eller med tåg till Kramfors eller Härnösand och därifrån anslutande buss till Nordingrå.

I Nordingrå med omnejd är spåren från senaste istiden tydliga överallt i landskapet med bl.a. avsnörda havsvikar, kalottberg och klapperfält. Höga Kustens landskap är mycket kuperat jämfört med andra områden i Sverige, varför vi erbjuder cykelpaket med marknadens bästa cyklar, nämligen stabila, laddningsbara elcyklar som du cyklar många mil på utan att behöva ladda. Turerna är dock inte mer ansträngande än att en normaltränad frisk person klarar av dem.

Kombinera cyklingen med att uppleva konst, hantverk, kortare vandringar och storslagna toppturer längs vägen. Alla dagarna avslutas med en god middag och övernattning i avkopplande, genuin miljö. Måltiderna är till stor del lokalproducerade med ekologiska ingredienser.

 

Ankomstdag

Incheckning i er stuga på Lappuddens Friluftscenter under eftermiddagen.

Lappudden har en spännande historia som gammal samisk boplats och var fram till början av 1960-talet ett jordbruk, vackert beläget på en udde vid sjön Vågsfjärden. Platsen har varit en friluftsanläggning sedan 1970-talet och drivs sedan 2008 i privat regi.

2-rätters middag

 

 

Dag 1 

Morgonen startar med en härlig frukostbuffé.

Ni hämtar ut era cyklar, får lunch-och fikapaket, kartor och den information ni behöver för dagens tur. Ni cyklar idag söderut mot vackra Norabygden med vackert jordbrukslandskap och flackare terräng än i Nordingrå. Möjlighet att besöka Nora kyrka och ta ett uppfriskande dopp vid den stora sjön ”Storsjöns” badplats. Rundturen leder er tillbaka till Lappudden där en varm, vedeldad bastu, 2-rätters middag och övernattning väntar. Total sträcka ca 4 mil.

 

Dag 2

Frukostbuffé. Den här dagen fortsätter ni cykelupplevelsen genom att följa sjön Vågsfjärden, som är en avsnörd havsvik. Ni får med er lunch- och fikapaket i ryggsäcken och ert bagage transporteras till nästa boende.

Turen kantas av smultronställen längs vägen i form av konsthantverk och ”Rödklittens utsiktsberg” med intressant historia där ni har möjlighet att göra en kortare vandring upp på toppen. Ni cyklar vidare mot den numera framlidne konstnären Anders Åbergs livsverk, det unika friluftsmuséet Mannaminne. Vid Mannaminne går också den branta stigen upp på berget ”Stortorget” med klassisk, storslagen vy över Trångsundet, ett typexempel på avsnörd havsvik i spåren av landhöjningen.

Vidare går färden mot byn Björnås som är målet för dagen med boende i tvåbäddsrum på Pelle Åbergsgården. Här har Anders Åberg tidigare tillbringat sina uppväxtsomrar och hans far var Stockholmskonstnären Pelle Åberg. Gården drivs av ett före detta Stockholmspar med hållbarhet som ledstjärna årets alla månader. Ert bagage transporteras och finns på plats vid ankomst.

2 rätters middag avnjutes på restaurang Gårdsbutiken (White Guide) som ligger på kort cykelavstånd där du även kan köpa lokalproducerade delikatesser.

Önskas ytterligare en kvällsaktivitet kan en topptur till närliggande berget ”Själandsklinten” rekommenderas. Njut av kvällssol och fantastisk utsikt över skog, sjöar och hav.

 

Dag 3

Dagen startar med att i egen takt förbereda en ekologisk frukost, lunch och fika av färdigförberedda ingredienser som går att njuta på en av gårdens uteplatser eller inomhus.

 

Denna dag cyklar ni ca 3 mil på Nordingråhalvön och har med er lunchpaket och termos. Cykelturen går längs kuperade, pittoreska vägar ut mot Rotsidans naturreservat och de pittoreska fiskelägena Barsta och Bönhamn med sina sevärda gamla kapell och fiskebodar. Ingen annanstans i Sverige ligger de gamla fiskelägena så tätt som här i Världsarvet Höga Kusten. Är det en solig och varm dag passar det utmärkt med ett dopp i havet. Här finns även grillplatser och toalett.

Cykelfärden fortsätter och passerar bl.a. Nordingrås högsta berg ”Ringkallen” innan ni når ”Mannaminne” friluftsmuseum och restaurang där kvällen avslutas med 2- rätters middag och ett besök vid konstminiatyren av Pelle Åbergsgården. Därefter tar ni er tillbaka på cykel den korta biten till Pelle Åbergsgården.

 

Dag 4

Efter frukosten cyklar ni tillbaka till Lappuddens Friluftscenter där cyklarna återlämnas till senast kl. 9.30. Värdparet på Pelle Åbergsgården levererar tillbaka ert bagage.

 

 

Pris från: 7. 945 /pers. 

(Minst 2, max 8 personer) 

Paketet kan genomföras: Maj- Oktober


Ingår:

Boende 4 nätter i dubbelrum resp. dubbelstuga inkl. sänglinne, handdukar och städning vid avresa, bastu, 4 st frukost, 3 st lunch- och fikapaket, 4 st 2-rätters middagar, transport av bagage mellan boendena, cykelhyra 3 dagar inkl. hjälm, kartmaterial och information.

 

Tillkommer:

Enkelrums-/enkelstugutillägg 395 kr/person

Dryck till måltiderna


 

 

Information och bokning

AGMA Forntid & Äventyr AB

Lappudden 111

870 30 Nordingrå

070-286 43 05 

maria@lappudden.se

Org.nr: 5567522957

 

Fastighet och vakmästeri:

070-625 07 83   

 www.lappudden.se


Öppettider

 

Kontoret öppet 10.00-17.00

mest varje dag förutom när vi är ledig, vilket kan inträffa, speciellt vintertid!

Telefon: 070-286 43 05

Lappuddens Friluftscenter Nordingrå, Höga Kusten