ELCYKLA och VANDRA I NORDINGRÅ

ELCYKLA och VANDRA I NORDINGRÅ

Klimatsmart paket i hjärtat av världsarvet Höga Kusten

3 dagar

 Ett samarbete mellan Lappuddens Friluftscenter och Pelle Åbergsgården 

 

I det här paketet upplever ni Höga Kustens storslagna landskap på ett hållbart och miljövänligt sätt både med cykel och till fots!  Nordingrå mitt i världsarvet väntar på er med sin pittoreska kultur och dramatiska natur. Vandringsdagarna går längs den havsnära och lokala Världsarvsleden med sina utsiktspunkter, traditionella fiskelägen och fina vandringsstigar.

Ni vandrar och cyklar på egen hand utan guide. Resan hit går utmärkt med bil eller med tåg till Kramfors eller Härnösand och därifrån buss till Nordingrå. Den korta transporten mellan boendena sker med egen bil eller så köper ni en transport på plats.

I Höga Kusten är spåren från senaste istiden tydliga överallt i landskapet med bl.a. avsnörda havsvikar, kalottberg och klapperfält och den kuperade terrängen krävande jämfört med andra områden i Sverige. Därför erbjuder vi nu cykelpaket med marknadens bästa cyklar, nämligen stabila, laddningsbara elcyklar som du cyklar många mil på utan att behöva ladda. Turerna är dock inte mer ansträngande än att en normaltränad frisk person klarar av dem. Dagarna avslutas med goda middagar med smaker av Höga Kusten och övernattning i avkopplande, genuin miljö.

 

Ankomstdag 

Incheckning i er stuga på Lappuddens Friluftscenter under eftermiddagen.

Lappudden har en spännande historia som gammal samisk boplats och var fram till början av 1960-talet ett jordbruk, vackert beläget på en udde vid sjön Vågsfjärden. Platsen har varit en friluftsanläggning sedan 1970-talet och drivs sedan 2008 i privat regi.

2-rätters middag

 

Dag 1

Frukostbuffé.

Efter frukost hämtar ni ut era cyklar och får med er lunch-och fikapaket, kartmaterial och beskrivningar för dagens tur.

Cyklingen går mot Nordingråvallen och ni slingrar vidare på smala vägar och stigar längs Ullångersfjärden byn Norrfällsviken, ett av många traditionella små fiskelägen som förvandlats till turistparadis. Vid fint väder finns möjlighet att ta ett dopp på vackra ”Storsands havsbad” med vita sanddyner, eller bara slappa och köpa en glass i den pittoreska hamnen. Ni cyklar sedan söderut tillbaka mot Lappudden. Längs vägen passerar ni dramatiska Omneberget med möjlighet att bestiga toppen och göra en kortare vandring eller ett ta dopp vid Omnebadet. På Lappudden avslutas dagen med en varm, vedeldad bastu, 2-rätters middag (varmrätt, efterrätt) och övernattning.

 

Dag 2 

Dagen startar med en frukostbuffé och utcheckning från Lappudden. Med lunchpaket går färden vidare till Pelle Åbergsgårdens lilla lugna oas som är en gammal konstnärsgård i byn Björnås med kopplingar till närliggande besöksmålet Mannaminne. Ni har ca 10 min bilväg för incheckning och vandringsdagar längs Världsarvsleden. Värdparet tar emot er för dagens vandring och incheckning. (Biltransport kan ordnas vid behov).

 

Transport av värdparet till fiskeläget Bönhamn med den vackra blåa stigen som inledning till dagens tur, fiskekapellet, sjöbodar med sommarloppis och café där ni kan njuta av en god kopp kaffe. Ni vandrar sedan vidare förbi en vacker sandstrand mot första toppturen till Älgsjöberget med magisk utsikt till fyrön Högbonden och Ulvön med mera. Vandringen fortsätter vidare genom Edsätterfjärden där flera badplatser finns och sedan upp till Själandsklintens topp med en raststuga och magisk utsikt över byar, hav, skogar och sjöar. Från toppen ser ni ert boende Pelle Åbergsgården.

 

Väl nere från berget kan ni välja att direkt njuta av 2 rätters middagen på den populära restaurangen Gårdsbutiken som varit whiteguide nominerad flera år i rad. Det finns möjlighet att köpa lokala delikatesser eller presenter från deras butik som finns i anslutningen till restaurangen. Från restaurangen är det ca 2 kilometer till ert boende. Möjlighet till svalkande dusch på Pelle Åbergsgården före middagen är självklart lika möjligt och det är enkelt att ta sig till och från restaurangen på anslutande ”Björnåsleden”. Dagens etapp: 15- 17 km, det sistnämnda om ni tar Blåa stigen och turen till Älgsjöbergets topp.

Boende i tvåbäddsrum i sköna sängar i Gårdshuset eller Ateljéstugan.

 

Dag 3

Dagen startar med att i egen takt förbereda en ekologisk frukost, lunch och fika av färdigförberedda ingredienser som går att njuta på en av gårdens uteplatser eller inomhus.

Därefter blir ni skjutsade av värdparet till fiskebyn Barsta. Här kan ni beskåda det unika gamla fiskekapellet, daterat till 1600-talet. Ni fortsätter sedan er vandring genom Rotsidans naturreservat med en fin blandning av skog och strand. Ni kan avnjuta en skön lunchpaus längs den kilometerlånga stenstranden och njuta av den mäktiga vyn. Kanske tar ni också ett svalkande dopp om vädret tillåter. Under er vandring hör ni hela tiden ett brusande hav och här ser ni också tydliga spår av landhöjningen.

Turen fortsätter sedan till Fällsvikshamn mot Sörle. Tips är att strax före Sörleviken ta eftermiddagens fikapaus för att sedan vandra längs vägen tillbaka till byn Björnås. Här möts ni av mäktiga vyer över berget Ringkallen med sina klapperfält och det vackra jordbrukslandskapet vid den avlånga Sörleviken som kommer att förvandlas till en sjö p. g. a. den pågående landhöjningen, en mäktig och påtaglig geologisk process.
Dagens etapp: ca 15 km

 

2- rätters middagen avnjutes på Värdshuset Mannaminne dit ni kan välja att vandra på direkten, eller efter en svalkande dusch promenera från gården den korta biten över berget. Efter middagen kan ni njuta av kulturhistoria skapad av konstnären Anders Åberg vars pappa var Pelle Åberg.
Pelle Åbergsgården där ni bor finns bl. a. att beskåda som miniatyr på jordbruksmuséet på Mannaminne. Har ni lust tar ni en topptur till berget Stortorget ovanför museet, vars kända vy gått på TV 4 reklam de senaste åren.

 

Dag 4
Återigen en god frukost innan ni checkar ut och lämnar Pelle Åbergsgården och vackra Höga Kusten med härliga minnen i bagaget.

 

 

Pris ink. moms från: 6.965:-/pers. 

(Minst 2 personer max 8 personer)

Paketet kan genomföras: Maj- Oktober

 

 

Ingår:

Boende 4 nätter i dubbelrum resp. dubbelstuga inkl. sänglinne, handdukar och städning vid avresa, bastu, 4 st frukost, 3 st lunch- och fikapaket,4 st 2-rätters middagar, cykelhyra 1 dag inkl. hjälm, transport ut till start för vandring dag 2 och 3, kartmaterial och information.

 

Tillkommer:

Enkelrums-/enkelrumstillägg 395 kr/person och natt

Dryck till måltiderna

Transport mellan Lappudden och Pelle Åbergsgården dag 2

 

 

 

Information och bokning

AGMA Forntid & Äventyr AB

Lappudden 111

870 30 Nordingrå

070-286 43 05 

maria@lappudden.se

Org.nr: 5567522957

 

Fastighet och vakmästeri:

070-625 07 83   

 www.lappudden.se


Öppettider

 

Kontoret öppet 10.00-17.00

mest varje dag förutom när vi är ledig, vilket kan inträffa, speciellt vintertid!

Telefon: 070-286 43 05

Höga Kustens bästa upplevelser